Salavat Nedir? Salavat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
13 Temmuz 2024

Salavat Nedir? Salavat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Salavat Nedir?

Salavat, Hz. Muhammed'e ve onun soyundan gelenlere saygı göstermek amacıyla okunan bir duadır. Kur'an'da Allah ve meleklerin Hz. Muhammed'e salavat getirdiği belirtilerek, inanan kişilerin de ona salavat ve selam getirmeleri öğütlenir. Bu nedenle Müslümanlar, namaz içinde tahiyyata oturduklarında, namazdan sonraki dualarda, çeşitli nedenlerle yapılan dua törenlerinde ve Hz. Muhammed'in adını yazarken ya da söylerken Peygamber'e salavat ve selam getirmeyi gelenek haline getirmişlerdir. Buna salavat-ı şerife ya da kısaca salavat denir.

Salavat, Peygamberimiz (s.a.v.)'e yapılan dua, istiğfar ve rahmet gibi anlamlara gelen bir terimdir. Belirli vakitlerde, Kur'an'da emredildiği şekilde ve Hz. Peygamber (s.a.v.)'in tarif ettiği biçimde yapılan ibadet olarak bilinir. Allah'ın salat etmesi rahmet etmek, meleklerin ve bizim salat etmemiz de onun için rahmet duası etmek anlamına gelir. Onun rahmete erişmesi, ümmeti olarak bizim rahmete erişmemiz demektir. Çünkü hayatı boyunca görüldüğü gibi onun bütün kaygısı ümmetinden ibarettir.

Bir gece sabaha kadar ümmeti için Rabbine yakardıktan sonra Allah ona Cebrail ile "Biz seni ümmetin hakkında hoşnut edeceğiz ve asla üzmeyeceğiz" şeklinde haber yollamıştır. Allah'ın Resulü ile çok yakın ve sıcak bir ilişki içinde bulunmaya davet ettiren ve pekiştiren en önemli vasıtalardan biridir.

Salavat Getirmenin Fazileti

Ey iman etmiş olanlar, "Allahümme salli" Kur'an'da Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salat ediyorlar. Siz de onu kutsayın (Salavat getirin) ve tam bir teslimiyetle selam verin. (Kendinizi O'nun rehberliğine teslim edin.) buyurulmaktadır. Hz. Peygamber'in ismi her işitildiğinde veya anıldığında salat getirip getirilemeyeceği hususunda bazı alimler, bir yerde, Hz. Peygamber'in adı ne kadar anılırsa anılsın bir defa salat edilmesi yeterlidir derken, bilgilerin çoğunluğu ise Hz. Peygamber'in hadislerini rivayet ederken, sözleriyle, halleriyle en büyük saygıyı göstermişlerdir. Öğrenim sırasında da Hz. Peygamber'in adı ne kadar çok anılırsa anılsın, her anıldıkça, "Sallallahu aleyhi ve sellem" diyerek saygılarını göstermişlerdir.

Salavat Getirmenin Önemi

Bilindiği üzere, Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri'nin adı anıldığında duyan her Müslüman'ın salavat getirmesi ihmal edilemez. Bu görev bir vefa borcudur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur: "Allah ve melekleri Peygambere salat ederler, ey iman edenler, siz de ona salat edin ve tam bir teslimiyetle selam verin." (Ahzab Suresi, 56. Ayet)

Salavat Çeşitleri

  • Aleyhisselam: Allah'ın selamı onun üzerine olsun.
  • Aleyhissalatu vesselam: Allah'ın salatu selamı onun üzerine olsun.
  • Sallallahu aleyhi ve sellem: Allah'u Teala, ona salatu selam etsin.
  • Allahümme salli ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed: Allah'ım! (Peygamberimiz) Hz. Muhammed'e ve aline (evladu iyaline) rahmet eyle.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in ve ala alihi ve sahbihi ve sellim: Ey Allah'ım Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selamlık ver.)
  • Allahümme salli ala Muhammed'in ve enzilhul'muk'adel'mukarrebe indeke yevmel'kıyameti: Ey Allah'ım Hz. Muhammed'e salatu selam et ve onu kıyamet gününde sana yakın bir yere (Makam-ı Mahmud'a) indir.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in abdike ve Resulike ve alel'muminine vel'muminati vel'muslimine vel'muslimati: Allah'ım! kulun ve Resulun Hz. Muhammed'e salat (rahmet) et. Mümin olan erkek ve kadınlara, Müslüman olan erkek ve kadınlara da merhamet et.
  • Allahümme salli ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed, kema salleyte ala İbrahim, inneke hamidun mecid: Ey Allah'ım, Hz. Muhammed'e ve onun aline salat et. Hz. İbrahim (A.S)'a ve aline salat ettiğin gibi. Şüphe yok ki, sen Hamidsin, (öğütülmüş yalnız sensin), Mecidsin (şan ve şeref sahibi yalnız sensin).
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in tıbbil'kulubi ve devaiha ve afiyetil-abdani ve şifaiha ve nuril'absari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim: Ey Allah'ım! kalplerin doktoru ve devası, vücutların şifası, gözlerin nuru ve ziyası olan Muhammed'e (s.a.v.) aline ve ashabına salatu selam eyle.
  • Cezallahu anna seyyidena Muhammeden ma huve ehluh: Allah'ım Efendimiz Muhammed'e layık olduğu şekilde ihsanda bulun bizim tarafımızdan, biz onu değerlendirmekten aciziz.
  • Allahümme salli ala men ruhuhu mihrabül vel melaiketi vel kevni, Allahümme salli ala men huve imamul enbiyai vel mürseliyn, Allahümme salli ala men huve imamu ehlil Cenneti ibadillahil mü'miniyn: Bütün ruhların, melaikenin ve varlıkların mihrabı olan o yüce ruha salat eyle. Allah'ım, bütün Nebilerin ve Rasullerin imamı olan o zata salat eyle. Allah'ım, Allah'ın kulu bütün Cennet ehlinin önderi olan zata salat eyle Allah'ım.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in ve ala ali seyyidina Muhammed kad dakat hiyletiy edrikniy ya Resulallah: Allah'ım Efendim Muhammed'e ve onun ehline salat eyle. Çok sıkıntım var, bana yardım et ya Resulallah.

"Allah bütün dualarımızı kabul eylesin." Amin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salavatı Mecule Özellikleri

Salavatı Mecule Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salatı Künhiyye Okunuşu ve Anlamı

Salatı Künhiyye Okunuşu ve Anlamı

7 Salavat Okunuşu ve Anlamı

7 Salavat Okunuşu ve Anlamı

Cuma Günü Salavat Okunuşu ve Anlamı

Cuma Günü Salavat Okunuşu ve Anlamı

Büyük Salavatlar Hangileridir?

Büyük Salavatlar Hangileridir?

Salavatı Şerifenin Özellikleri

Salavatı Şerifenin Özellikleri

Güncel

Salavatı Kübra Oku

Salavatı Kübra Oku

Güncel

Salavât-ı Semâniye

Salavât-ı Semâniye

Güncel

Salatu Selam Özellikleri

Salatu Selam Özellikleri

Peygamberimize Salavat

Peygamberimize Salavat

Faziletli Salavatlar Nelerdir?

Faziletli Salavatlar Nelerdir?

Salavat-ı Fetih

Salavat-ı Fetih

Salavat Okunuşu ve Anlamı

Salavat Okunuşu ve Anlamı

Salatı Nariye Özellikleri

Salatı Nariye Özellikleri

Salavatlar ve Örnekleri

Salavatlar ve Örnekleri

Salavat Okunuşu ve Anlamı

Salavat Okunuşu ve Anlamı

Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu

Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu

Salavat Getirmek Nedir?

Salavat Getirmek Nedir?