Peygamberimize Salavat

Peygamberimize salavat getirmek, İslam dininin önemli bir ibadetidir. Bu uygulama, Resulullah (S.A.V.)'e duyulan sevgi ve saygıyı ifade ederken, aynı zamanda manevi huzuru artırır. Salavat çeşitleri ve okunuş şekilleriyle, Müslümanların bu ibadeti nasıl gerçekleştirebileceği hakkında bilgi sunulmaktadır.
Peygamberimize Salavat
31 Ağustos 2024

Salavatın Önemi


Resulullah Efendimiz (S.A.V.)'e salavat getirmek, Ahzab Suresi 56. Ayetinde buyurulduğu üzere her Müslümana farzdır. Ayrıca, Hadis-i Şeriflerde de Peygamber Efendimiz (S.A.V.) kendisine salavat getirmenin önemini Müslümanlara bildirmiştir. Alemlerin O'nun (S.A.V.) hürmetine yaratıldığını bilen ve idrak eden bir Müslümanın, Rasûl-i Zişan Efendimizin ismini her duyduğunda salavat getirmesi gerekir.

İmtihan için gönderilmiş olduğumuz bu dünyada, bize yapmamız gerekenleri, Allahu Teâlâ'nın buyruklarını ve yasaklarını öğreten, cennetin anahtarını veren Resulullah Efendimiz (S.A.V.)'e, mübarek ismini her duyduğumuzda ve her aklımıza geldiğinde bolca salavat getirmek her Müslümanın boynunun borcudur. Nebiyullah Efendimiz (S.A.V.)'e salavat getirerek, kendisine selam göndermiş ve dua etmiş oluruz. Resulullah (S.A.V.)'a salavatlarımız için görevlendirilmiş melekler vardır ve kim salavat getirirse bu melekler selamı derhal kendisine ulaştırır. Cuma günleri ise Allahu Teâlâ'nın izniyle, çekilen salavatları kendisi bizzat işitir ve karşılığını verir.

Bir Müslümanın, bol bol salavat getirmesi manevi huzurunun artmasına da vesile olur. İçinde riya olsa dahi kabul olunan tek ibadet, Efendimiz (S.A.V.)'e salavat getirmektir. Her iki dünya saadeti için yapılacak çok faydalı bir ibadettir. Allahu Teâlâ'nın rızasını ve sevgisini, Resulullah Efendimiz (S.A.V.)'in muhabbetine ve duasına nail olmak için bulunmaz fırsatlardan biridir.

Salavat Çeşitleri


Rasûl-i Ekrem Efendimiz, "Kendisine nasıl salat okuyacaklarını" soran sahabe efendilerimize cevap olarak, namazlarda okunan "Salli ve Barik Duaları" ve içerisinde Hz. İbrahim'in ismi geçtiği için "Salat-ı İbrahimiye" dualarını okumalarını tavsiye etmiştir. Başka hadislerde de "Salat-ı Tüncina" ve "Salat-ı Tefriciye"lerden bahsetmiş ve övmüştür. Bunların haricinde de Resulullah (S.A.V.)'e salavat getirmenin birçok şekillerinden bahsedilmiş ve bununla ilgili pek çok çalışma yapılmış, kitaplar yazılmıştır.

Peygamberimize Salavatlar

Resulullah Efendimizin ismini her duyduğumuzda "Aleyhisselam" veya "Sallallahu Aleyhi ve Sellem" demek de salavattır. Bunun haricinde pek çok salavat çeşidi vardır. Bunlardan en yaygın olanlar aşağıda verilmiştir:

Salavat
Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed.

Salli ve Barik Duaları
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahîme, inneke hamidun Mecîd.

Allâhümme Barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barakte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim, inneke hamidun Mecîd.

Salat-ı İbrahimiye
Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ salleyte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrâhîm ve barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kemâ barakte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrâhîm fil-âlemîne inneke hamîdun Mecîd.

Salat-ı Tefriciye
Allâhümme salli salâten kâmieten ve sellim selâmen tâmmen alâ Seyyidinâ Muhammedenillezî tenhallü bihil ugad ve tenfericü bihil kürabü ve tüdâ bihil havâicu ve tünâlü bihir rağaibü ve hüsnül-havâtimi ve yüstesgâl-ğamâmü bivechihil-kerîm ve alâ âlihî ve sahbihi fî külli lemhatin ve nefesin bi adedi külli ma'lûmil lek.

Salat-ı Tüncina
Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin salâten tüncinâ bihâ min cemî'il-ehvâli vel-âfât ve takdî lenâ bihâ cemî'al-hâcât ve tutahhirunâ bihâ min cemî'is-seyyiât ve terfeunâ bihâ 'indeke eglel-deracât ve tübelligunâ bihâ egsal-ğeayâti min cemî'il-hayrâti fil-hayâti ve ba'del-memât. Birahmetike yâ erhamerrahîmîn.

Diğer Bazı Salavatlar
  • Allâhümme Salli ve Sellim ve Barik alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammedin bi adedi ilmike.
  • Allâhümme salli alâ seyyidina Muhammedin abdike ve Rasulike ve alel'mü'minîne vel'mü'minâti vel'muslimîne vel'muslimâti.
  • Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammedin el-müştemilî alel-hakâyikî.
  • Allâhümme salli ve sellim alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ ve habibinâ Muhammedin fil evvelîn.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ferit 31 Mayıs 2024 Cuma

Zikimatik ile nasıl dua ederiz yani ne işe yarar

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ferit Bey,

Zikimatik, belirli bir sayıda zikir çekmenize yardımcı olan elektronik bir cihazdır. Üzerindeki tuşa her bastığınızda bir sayı artar ve böylece kaç defa zikir çektiğinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. Özellikle uzun süreli zikirler için oldukça kullanışlıdır.

Saygılar,

2. Cevap
cevap
Enfa

Merhaba Ferit bey, zikirmatiği tesbih yerine yada Allah’ın isimlerini tam zikretmek için kullanılır. Allah kabul etsin.

3. Cevap
cevap
Oktay Onur

Merhaba, ferit bey zikirmatik salavat çekmeye, tevhid çekebilirsiniz. Dua etmek amaçlı değil Allah’ın isimlerini zikretmek için zikirmatik kullanabilirsiniz.

soru
Nazlı 16 Nisan 2024 Salı

Telefonda Kuranın mealini var yatagın içinde okuyorum bi mahsuru var mı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Nazlı Hanım,

Telefonda Kuran'ın mealini yatakta okumanızın dini açıdan bir mahsuru yoktur. Ancak, Kuran okurken saygılı ve temiz bir ortamda bulunmak, mümkünse abdestli olmak tavsiye edilir. Bu şekilde okumanız hem zihninizi daha iyi toplamanıza yardımcı olur hem de Kuran'a olan saygınızı gösterir. Sağlık ve huzur dolu okumalar dilerim.

2. Cevap
cevap
Gürol

Kuranı orijinal dilinde okurken abdestli olmanız ve uzanmadan okumanız gerekmektedir. Kurana olan saygınızdan ötürü orijinal halini yani arapça halini mutlaka bu şekilde okumalısınız. Ancak meal okurken böyle bir durum söz konusu değildir. Alimlerin adabı muaşeret olarak Kuran okurken yaptıkları bizler için de geçerlidir. Kurana saygımızdan ötürü bu hususlara dikkat etmeliyiz.

Çok Okunanlar
Salavat Okunuşu ve Anlamı
Salavat Okunuşu ve Anlamı
İlginizi Çekebilir
Salavatı Kübra Oku
Salavatı Kübra Oku
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Büyük Salavatlar Hangileridir?
Büyük Salavatlar Hangileridir?
Salavatı Fatih Çekmek ve Özellikleri
Salavatı Fatih Çekmek ve Özellikleri
Salavat Çekmek
Salavat Çekmek
Salatu Selam Özellikleri
Salatu Selam Özellikleri
Cuma Salavatları Okunuşu ve Anlamı
Cuma Salavatları Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Salat-ı Meşişiyye Okunuşu ve Anlamı
Salat-ı Meşişiyye Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Salavat-ı Fetih
Salavat-ı Fetih
Ala Rasulina Salavat Okunuşu ve Anlamı
Ala Rasulina Salavat Okunuşu ve Anlamı
Salavatın Fazileti ve Erdemi
Salavatın Fazileti ve Erdemi
Salavat Nasıl Getirilir Salavat Getirmek
Salavat Nasıl Getirilir Salavat Getirmek
Salavat-ı Şemsiyye Okunuşu ve Anlamı
Salavat-ı Şemsiyye Okunuşu ve Anlamı
1000 Salavat Okunuşu ve Anlamı
1000 Salavat Okunuşu ve Anlamı
Salatı Nariye Özellikleri
Salatı Nariye Özellikleri
Salaten Tüncina Nasıl Getirilir
Salaten Tüncina Nasıl Getirilir
Salavât-ı Semâniye
Salavât-ı Semâniye
Salavatı Azam Sırları ve Faziletleri
Salavatı Azam Sırları ve Faziletleri