Salatu Selam Özellikleri
19 Temmuz 2024

Salatu Selam Özellikleri

Salatu Selam

Salat, zikir anlamına gelir. Kur'an-ı Kerim'de namaz "salat" olarak geçer ve aynı sözlerin tekrarını ifade eder. Selam ise güvenilir olmayı, karşıdakine zarar vermemeyi ifade eden bir sözdür. Aynı zamanda, "selamete çıkaran" anlamıyla Allah'ın sıfatlarından biridir. Salatu Selam, Peygamber Efendimize (S.A.V) verdiğimiz selamdır ki ahirette bizi hemen tanısın. Dostlar selamlaşır. Efendimize salat ve selam getirmenin önemini vurgulayan pek çok hadis-i şerif rivayet edilmiştir. Bu hadisleri okuduğunuzda Allah Resulüne Salatu Selam'ın anlamını daha iyi kavrayabilirsiniz: "Allahumme salli ve sellim alâ seyyidina Muhammed." Anlamı, "Muhammed'e ve aline salat ve selam eyle." Amin.

Salat ü selam getirmenin ne kadar önemli olduğunu anladığınızda belki de çok şaşıracaksınız. "Yeryüzünde Allah'ın (C.C) seyyah melekleri vardır. Onlar ümmetimin selamını (anında) bana ulaştırırlar." Hz. Peygamber'e salat ve selam getirmenin önemini vurgulayan pek çok hadis rivayet edilmiştir. Bu cümleden anlayarak Resulullah, "Yanında adım zikrolup da bana salavat getirmeyen kimsenin burnu sürtülsün," buyurmuşlardır. "Burnu sürtülsün" ifadesi, bunu yerine getirmeyen kişinin böyle olacağını haber verme anlamına gelebileceği gibi, Hz. Peygamber'in bu kişilere bir bedduası anlamına da gelebilir. Her iki durum da son derece tehlikelidir. Zira bu bir ihbarsa, zaten böyle bir durum olacaktır demektir. Şayet bir beddua ise Peygamberin duası Cenab-ı Hakk tarafından reddedilmeyeceğine göre, yine olacaktır demektir. Diğer bir rivayette, "Allah benim için iki melek görevlendirmiştir. Ben bir Müslümanın yanında anıldım da bana salavat getirdi mi, mutlaka o iki melek ona, 'Allah seni bağışlasın' derler. Allah Teâlâ ve diğer melekleri de o iki meleğe cevap olarak, 'Amin' derler," buyurmuşlardır.

Salatu Selam Getirmenin Hükmü

  • Rasulün (S.A.V) adı geçtiğinde bir defa salat-ü selam getirmek farzdır. Birden fazla anılırsa salat-ü selam getirmek sünnettir.
  • Allah (C.C) 'in peygamberlere salat etmesi, rahmet etmesi ve melekler nezdinde O'nu övmesi, peygamberin şanını yüceltmesi demektir.
  • Meleklerin peygamberlere salatı ise peygamberimiz için dua ve istiğfarda bulunmak, O'na olan hürmet ve sevgilerini açıklamaktır.
  • Müminlerin salatı ise Hz. Peygamberin şerefini yüceltmek, dua yaparak peygamberimize olan sevgi ve saygılarını ifade etmektir.
  • Müminlerin Hz. Peygambere salatı, Resulullah'ın ismini yüceltmek, davetinin zaferi için dua yapmak, hatırı sayılır olmasını istemektir. İki cihan güneşi sevgili peygamberimize ne kadar salat-ü selam okusak azdır. O, her türlü övgü ve sevgilerin üstündedir. Allah (C.C)'den sonra en çok övülmeye layık olan O'dur.

Salatu Selam Getirmenin Önemi

  • Kıyamet gününde bana halkın en yakın olanları ve şefaatime hak kazananlar, benim üzerime en çok salat-ü selam getirenlerdir.
  • Kim bana bir kere salat ederse Allah (C.C) ona on salat eder. Onun on günahını bağışlar ve derecesini on kat artırır.
  • Kim bana salat-ü selam getirmeyi unutursa, o kimseye cennetin yolu unutturulur.
  • Yanında benim adım anıldığı halde, üzerime salavat getirmeyen adamın yüzü yere sürtülsün, anne-babalarını ihtiyarlık zamanlarında bunlardan birine veya her ikisine yetişip de bunlara karşı vazifelerini yapmadığından dolayı, cennete giremeyen kimsenin de yüzü yere sürtülsün, Ramazan ayına kavuşup da affolunmadan bu ay çıkarsa, yüzü ve burnu yere sürtülsün.
  • Günlerin en faziletlisi Cuma günüdür. Hz. Adem Cuma günü yaratıldı ve Cuma günü vefat etti. Sura da Cuma günü üfürülecek. Kıyamet Cuma günü kopacak. O günde bana çokça salat-ü selam getirin. Sizin salat ve selamlarınız, melekler vasıtasıyla bana arz olunur.
  • Allah-ü (C.C) Teâlâ hazretleri kabrime vazifelendirdiği bir meleğe bütün insanların ismini vermiştir. Kıyamete kadar kim bana salat-ü selam getirirse, salavat getiren kimseyi baba adıyla birlikte görevli olan melek bana falan kişi seni selamladı, sana salat okudu der.
  • Cimrilerden daha cimri olan adam, yanında ben anıldığım halde bana salat-ü selam getirmeyen insandır.
  • Ey Ömer! Senin peygamberine salat-ü selam getirmeden dua yapan kimsenin duası yerle gök arasında sıkışıp kalır da dergah-ı ilahiyeye kabul için ulaşmaz, ta ki salat-ü selam getirinceye kadar.
  • Kim kabrimin yanında bana salat-ü selam getirirse, ben onu işitirim. Kim de uzaktan salavat getirirse o da bana ulaştırılır.
  • Salatu Selam, "Allahumme salli ve sellim alâ seyyidina Muhammed" Anlamı, "Muhammed'e ve aline salat ve selam eyle." Amin.

"Allah herkesin dualarını kabul eylesin." Amin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hami

19 Temmuz 2024 Cuma

Salatu Selam'ın anlamını ve önemini öğrenince siz de benim gibi şaşkın ve hayran kaldınız mı? Bir defa salat-ü selam getirmek farz olduğunu bilmek sizi de etkiledi mi? Peygamber Efendimize salat ve selam getirmediğimizde burnumuzun sürtülmesi ifadesi sizi de korkuttu mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hami, yazdıklarını dikkatle okudum ve aslında birçok kişinin seninle aynı duyguları paylaştığını düşünüyorum. Salatu Selam'ın anlamını ve önemini öğrendiğimde ben de oldukça etkilendim. Peygamber Efendimize salat ve selam getirmenin farz olduğunu bilmek, bu ibadetin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Burnumuzun sürtülmesi ifadesi de gerçekten düşündürücü ve uyarıcı. Bu tür bilgileri öğrendikçe, ibadetlerimize daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini hissediyorum. Senin bu konudaki hassasiyetin de takdire şayan.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Salavat Çekmek

Salavat Çekmek

Popüler İçerikler

Salavatlar ve Örnekleri

Salavatlar ve Örnekleri

Editörün Seçtiği

Salavatı Kübra Oku

Salavatı Kübra Oku

Salavat-ı Fetih

Salavat-ı Fetih

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu

Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu

Salat-ı Meşişiyye Okunuşu ve Anlamı

Salat-ı Meşişiyye Okunuşu ve Anlamı

Faziletli Salavatlar Nelerdir?

Faziletli Salavatlar Nelerdir?

Salavatı Fatih Çekmek ve Özellikleri

Salavatı Fatih Çekmek ve Özellikleri

Salatı Nariye Özellikleri

Salatı Nariye Özellikleri

Güncel

Salavatı Azimiyye Okunuşu ve Anlamı

Salavatı Azimiyye Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Arapça Salavat Okunuşu ve Anlamı

Arapça Salavat Okunuşu ve Anlamı

Güncel

Peygamberimize Salavat

Peygamberimize Salavat

Salavatın Fazileti ve Erdemi

Salavatın Fazileti ve Erdemi

Cuma Günü Salavat Okunuşu ve Anlamı

Cuma Günü Salavat Okunuşu ve Anlamı

Salavat Anlamı Salavatın Anlamı Nedir?

Salavat Anlamı Salavatın Anlamı Nedir?

Salavatı Azam Sırları ve Faziletleri

Salavatı Azam Sırları ve Faziletleri

Büyük Salavatlar Hangileridir?

Büyük Salavatlar Hangileridir?

Salavat Getirmek Nedir?

Salavat Getirmek Nedir?