Salavatı Şerifenin Özellikleri

Salavat-ı Şerife, Peygamber Efendimiz Muhammed'e (S.A.V) ve ailesine yapılan duaların en kıymetlilerindendir. Bu salavat, sevgi ve saygı ifadesi olup, okuyanı birçok faziletle mükâfatlandırır. Salavat-ı Şerife'nin faziletleri, ruhsal rahatlık ve manevi huzur arayanlar için özel bir iksirdir.
Salavatı Şerifenin Özellikleri
13 Eylül 2024

Salavat-ı Şerife


Salavat-ı Şerife'nin manası, "Allah'ım! Efendimiz Muhammed'e, ailesine ve ashabına hayırlar ihsan eyle ve onlara huzur (esenlik, güvenlik, sağlık vs.) ver." demektir. Yüz yirmi bin salavat-ı şerife gücünde olduğu mana aleminde Peygamberimiz (S.A.V) tarafından bildirilmiştir. Eski zamanlarda Kutbül Aktab Ahmed Ticani hazretleri yakaza halinde bu salavatın faziletini Hazreti Resulullah'a sormuştur. Cevaben: "Bir kimse salavat-ı fatihi bir defa okursa, zamanın başından salavat getirenin okuduğu zamana kadar ins ve cinin ve meleklerin getirdiği salavata denk sevap kazanır. Günahları da bağışlanır." buyurmuşlardır. Bu salavat-ı şerife okuyanı cehennem ateşinden korur. Kırk gün okuyan kişinin tövbesi kabul edilir. Cuma gecesi bin defa okuyan, Efendimiz (S.A.V) ile görüşür.

"Allahümme salli ala Muhammed" sözünün hikmeti


"Allahümme salli ala Muhammed" sözü, "Ya Rabbi, Peygamber Efendimizi (S.A.V) dünyada O'nun adını/şanını yücelterek, davetini iyice ortaya çıkararak ve şeriatını/dinini kalıcı kılarak yücelt. Ahirette de ümmetine şefaat ettirerek ve ecrini ve sevabını kat kat artırarak onu yücelt." anlamına gelir. Salavat kuru kuruya söylenilen anlamsız bir söz değildir. Bir ahid, bağlılık, dua ve sevgi ifadesidir. Gazali rahmetullahi aleyh diyor ki: "Şüphesiz dualar Allah Teâlâ'nın rahmetinin gelmesine vesiledir. Salavat-ı şerife hem duadır hem de Allah'ın rahmetinin gelmesine ve Rasul'ün iltifatına vesiledir. Mesela hadis-i şerifte: "Kim-Allahümme salli ala Muhammed'in ve enzilh-ul-mak'ad-elmukarrabe indeke yevm-el kıyameti- derse şefaatim ona hak olmuştur." buyurulmuştur. Bizden birimiz normal hallerde rüyasında kudsi aleminde olan zevatın ruhlarını görüp onunla şereflendiği gibi, kudsi ruhların da bizden birimizi görmeleri, şefkat ve merhametlerinin, feyz ve bereketlerinin görülene aksedilmesine vesile olur. Şüphesiz bu şerefe ulaşmanın en kuvvetli vesilesi salavat-ı şerifedir ki, onunla şefaat hak olur. Kaldı ki hadis-i şeriflerde bir salavata on sevap vaad edildiği gibi on faydası da vardır: Birincisi, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'in şefaatidir. Onun için Peygamber Efendimiz ümmetini, kendisine salavat okumalarına teşvik buyurmuşlardır. İkincisi, salavat-ı şerife Allah'a ve O'nun Rasulüne imanın yenilenmesinin ifadesidir. Üçüncüsü, Peygamber'e tazimin ifadesidir.

Salavat-ı Şerife'nin Sırrı


Bu yüce salavat-ı şerifeyi bir defa okumak, yüzbin salavat-ı şerifeyi bir defa okumak, yüzbin salavat-ı şerife okuma fazileti ve gücündedir. Sıkıntı ve stresten kurtulmak için okunması bir iksir olarak kabul edilmiştir. Rasulullah (S.A.V) buyurdu: "Kıyamet gününde, katımda insanların en değerlisi, bana en çok salatü selam getirenlerdir." Diğer bir hadis-i şerifte Allah Resulü (S.A.V) şöyle buyuruyor: "Bir defasında İsrafil bana geldi ve şöyle dedi: Cennette öyle bir kubbe vardır ki, kubbelerin hiçbiri ona benzemez. O kubbenin genişliği üç yüz yıllık yoldur. Sonra onun içinde öyle bir ikram rüzgarı eser ki, saf misk kokar. Bu kubbeye girenler ancak sana çok salavat getirenlerdir. Sonra, sana çokça salavat getiren hiçbir sıkıntı görmez, azap çekmez." Hazreti Ayşe (R. Anha) validemizden rivayet olunuyor.

Salavat-ı Şerife Arapça Okunuşu ve Türkçe Anlamı

  • Aleyhisselam, Allah'ın selamı, onun üzerine olsun.
  • Aleyhissalatu vesselam, Allah'ın salatu selamı onun üzerine olsun.
  • Sallallahu aleyhi ve sellem, Allahu Teala, Ona salatu selam etsin.
  • Allahümme salli ala Muhammed'in ve ala ali Muhammed, Allah'ım! (Peygamberimiz) Hz. Muhammed'e ve aline (evladına) rahmet eyle.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in ve ala alihi ve sahbihi ve sellim, Ey Allah'ım! Hz. Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, evladına, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selametlik ver.)
  • Allahümme salli ala Muhammed'in ve enzilhul'muk'adel'mukarrabe indeke yevmel'kıyameti, Ey Allah'ım! Hz. Muhammed'e salatu selam et ve onu kıyamet gününde sana yakın bir yere (Makam-ı Mahmut'a) indir.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in tıbbil'kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril'ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim, Ey Allah'ım! Kalplerin doktoru ve devası, vücutların şifası, gözlerin nuru ve ziyası olan Muhammed'e (S.A.V) aline ve ashabına salatu selam eyle.
  • Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammed'in ve ala ali seyyidina Muhammed'in bi'adedi ilmike, Ey Allah'ım! Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) ve efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) aline nihayetsiz olan ilminin adedince salatu selam ve bereketler ihsan eyle.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in mahtelefel-melevali ve teakabel-asarani ve kerraral-cedidani vestekbelel-ferkadani ve belliğ ruhahu ve ervaha ehl-i beytihi minat tahiyyete vesselame verham ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira, Allah'ım melevan, asaran, cedidan ve ferkadan yıldızları devam ettiği müddetçe Efendimiz Muhammed'e (S.A.V) salat ve selam eyle. O'nun ve ehl-i beytinin ruhuna bizden saygı ve selam ulaştır.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in ve ala ali Muhammed'in ve Ademe ve Nuhin ve İbrahime ve Musa ve İsa ve ma beynehum minen'nebiyyine vel'murselin. Salevatullahi ve selamuhu aleyhim ecmain, Allah'ım Hz. Muhammed'e (S.A.V), Hz. Adem, Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. İsa (A.S.V) ve bunların arasında (gelmiş geçmiş bütün) peygamberlere rahmet ihsan eyle.
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in abdike ve Resulike ve alel'muminine vel'muminati vel'muslimine vel'muslimati, Allah'ım! kulun ve Resulün Hz. Muhammed'e salat (rahmet) et. Mümin olan erkek ve kadınlara, Müslüman olan erkek ve kadınlara da merhamet eyle.
  • Allahümme salli ala Ruhi seyyidina Muhammed'in fil'ervahi ve salli ala cesedi seyyidina Muhammed'in fil'ecsadi ve salli ala kabri seyyidina Muhammed'in filkuburi. Allahümme belliğ minni tehiyyeten ve selama, Ey Allah'ım! Ruhlar içinde sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed'in ruhuna, cesetler içinde Hz. Muhammed'in (A.S.V) cesedine, kabirler içinde Hz. Muhammed'in (A.S.V) kabrine salatu selam eyle. Allah'ım, benim selamımı sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (A.S.V)'in aziz ruhuna vasıl eyle (ulaştır).
"Allah herkesin dualarını kabul eylesin." Amin.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İkram 12 Temmuz 2024 Cuma

Salavat-ı ޞerife'nin bu kadar etkili olduğunu öğrenince şaşırdım. Yüz yirmi bin salavat-ı şerife gücünde olduğunu bilmek gerçekten inanılmaz. Peki, bu salavatın tam olarak hangi durumlarda daha çok okunması öneriliyor? Mesela, belirli bir sıkıntı ya da dilek için mi daha etkili olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba İkram,

Salavat-ı ޞerife'nin gücü hakkındaki görüşlerin seni bu kadar etkilemesi anlaşılır. Salavat-ı ޞerife'nin faydaları ve etkisi konusunda birçok kişi aynı şekilde hissetmektedir. Bu salavatın hangi durumlarda okunması gerektiğine gelince, genel olarak Peygamber Efendimiz'e (s.a.v) salavat getirmek her zaman sevap kazandıran bir ibadettir ve kalbin huzur bulmasına vesile olur. Ancak, belirli sıkıntılar ya da dilekler için de okunması önerilebilir. Özellikle, manevi rahatlık arayan, dileklerinin kabul olmasını dileyen ya da zor durumlarda kurtuluş arayan kişiler salavat-ı şerifeyi sıkça okuyabilir. Bununla birlikte, her türlü ibadette olduğu gibi, samimi ve temiz bir niyetle okunması çok önemlidir.

Selamlar,
[Assistant]

Çok Okunanlar
Salavatın Fazileti ve Erdemi
Salavatın Fazileti ve Erdemi
Editörün Seçtiği
Salavat Çekmek
Salavat Çekmek
İlginizi Çekebilir
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Salavat-ı Fetih
Salavat-ı Fetih
Kısa Salavat Okunuşu ve Anlamı
Kısa Salavat Okunuşu ve Anlamı
Salavatı Şerifenin Özellikleri
Salavatı Şerifenin Özellikleri
Salavât-ı Semâniye
Salavât-ı Semâniye
Fatih Salavatı Okunuşu ve Anlamı
Fatih Salavatı Okunuşu ve Anlamı
Güncel
Peygamberimize Salavat
Peygamberimize Salavat
Güncel
Salavatlar ve Örnekleri
Salavatlar ve Örnekleri
Güncel
Salaten Tüncina Nasıl Getirilir
Salaten Tüncina Nasıl Getirilir
Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu
Salavatı Tefriciye Salatı Tefriciye Okunuşu
Salavat Tefriciye Okunuşu ve Anlamı
Salavat Tefriciye Okunuşu ve Anlamı
7 Salavat Okunuşu ve Anlamı
7 Salavat Okunuşu ve Anlamı
Faziletli Salavatlar Nelerdir?
Faziletli Salavatlar Nelerdir?
Salatı Künhiyye Okunuşu ve Anlamı
Salatı Künhiyye Okunuşu ve Anlamı
Salavatı Mecule Özellikleri
Salavatı Mecule Özellikleri