Arapça SalavatSalavat, Hz. Peygamber'i (S.A.V) övme, ona sevgi, hürmet ve bağlılığı ifade etme amacıyla okunan dualardır. Salavatlar genellikle Arapça olarak okunur, ancak yazı dilinde Latin alfabesiyle de ifade edilebilirler. Farklı Arapça salavat örnekleri bulunmaktadır ve salavat okumak isteyen kişiler bu örneklerden herhangi birini tercih edebilirler. En çok okunan Arapça salavatlardan biri şöyledir: Arapça Salavat:اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آل سيدنا محمد Latince Okunuşu: Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ve ala ali seyyidina Muhammed. Türkçe Manası:Allah'ım, Hz. Muhammed (S.A.V) efendimize, onun ailesine ve ashabına rahmet eyle. Onlara huzur, sağlık, esenlik ve güvenlik ver. Dilimizi salavata alıştırmak bizlere sadece salavat sevabı kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda bir dua ve bir zikir olarak ahiret hayatımızda Hz. Peygamber'in şefaatine vesile olabilir. Bir yerde Hz. Peygamber'in adı söylendiğinde veya okunduğunda Müslümanlar mutlaka ona salatu selam yani salavat getirirler. İşte bazı salavat örnekleri: Arapça Salavat-ı Şerife’nin Okunuşu ve Türkçe Anlamı
Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammed'in ve ala alihi ve sahbihi ve sellim. Ey Allah'ım, Efendimiz, büyüğümüz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e, evladı iyaline, ashabına salatu selam eyle. Allahümme salli ala Muhammed'in ve enzilhul'muk'adel'mukarrabe indeke yevmel'kıyameti. Ey Allah'ım, Hz. Muhammed'e salatu selam eyle ve onu kıyamet günü sana yakın bir yere, makam-ı Mahmud'a indir. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in tıbbil kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril'ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim. Allah'ım, kalbin doktor ve devası, vücudun şifası, gözün nuru ve ziyasını olan Muhammed'e (s.a.v.) aline ve ashabına salatu selam eyle. Allahümme salli ve sellim ve barik ala seyyidina Muhammed'in ve ala ali seyyidina Muhammed'in bi'adedi ilmike. Allah'ım, efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) ve efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) aline sonsuz olan ilmin sayısınca salatu selam ve bereket ihsan eyle. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in mahtelefel melevali ve teakabel asarani ve kerraral cedidani vestekbelel ferkadani ve belliğ ruhahu ve ervaha ehli beytihi minat tahiyyete vesselame verham ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim teslimen kesiran kesira. Allah'ım, melevan, asaran, cedidan ve ferkadan yıldızları devam ettiği sürece Efendimiz Muhammed'e (s.a.v.) salat ve selam eyle. Onun ve ehl-i beytinin ruhuna bizden saygı ve selam ulaştır. Allahümme salli ala seyyidina Muhammed'in abdike ve Resulike ve alel'muminine vel'muminati vel'muslimine vel'muslimati. Ey Allah'ım! Kulun ve Rasülü Hz. Muhammed'e salat (rahmet) eyle. Müslüman olan erkek ve kadınlara da merhamet eyle. Arapça Salavat Dilek İçin Okunur mu?İslam alimlerinin bazılarına göre, belli gün ve zamanlarda belli bir sayıda Allahu Teala'dan dilek için okunan bazı Arapça salavat-ı şerifeler de vardır (Salat-ı Münciye, Salaten Tefriciyye, vb.). Bu salavatlar dileklerin kabulü için okunabilir. |
Salavat getirmek Hz. Peygamber'in (S.A.V) şefaatine vesile olabilir mi? Bu salavatların dileklerin kabulü için okunabileceğinden bahsediliyor, bu nasıl bir etki yapar ve hangi salavatlar tercih edilmelidir?
Cevap yazOrtunç,
Salavat getirmek, Hz. Peygamber'in (S.A.V) şefaatine vesile olabilir. İslami kaynaklarda ve hadislerde, salavat getirmenin Peygamberimize olan sevgi ve saygının bir ifadesi olduğu ve onun şefaatine nail olma ümidi taşıdığı belirtilir.
Salavatların Dileklerin Kabulüne Etkisi:
Salavat getirmenin, dileklerin kabulü için bir vesile olabileceği inancı da yaygındır. Bu, kişinin Allah'a olan bağlılığını ve Peygamberimize olan sevgisini göstermesi açısından önemlidir. Salavat getirmek, manevi bir rahatlama ve huzur sağlar, bu da kişinin dualarına odaklanmasına yardımcı olabilir.
Hangi Salavatlar Tercih Edilmeli:
Salavat getirirken en yaygın kullanılanı "Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed" ifadesidir. Ancak dileyenler farklı salavatları da kullanabilir. Önemli olan, içten ve samimi bir niyetle bu ibadeti gerçekleştirmektir.
Salavat getirmenin manevi faydalarını yaşaman dileğiyle.